sobota 19. února 2011

Engelská jablíčka, dobrou chuť

Je mi zatěžko považovat celé velkolepé Děkujeme, odcházíme za cokoliv jiného, než nepřípustný nátlak jedné skupiny, vyvíjený na společnost. Její úspěch podmínily dva faktory: slabost vlády a vyděračský potenciál lékařů. Že vláda ustoupila začalo nést ovoce. Popřejme si dobrou chuť a s chutí se do něj pusťme.
Jablíčko první: lékaři ostatním ukázali, jak se na to musí. Jen co si odboráři Engel a Kubek plácli s ministrem Hegerem, přišli se svými požadavky příslušníci bezpečnostních složek. Když nebude po jejich, tedy pokud neodejde ministr vnitra Radek John, odejdou, budou stávkovat a tak dále podle osvědčeného vzorce. Lze očekávat, že se stejným způsobem zachová jakákoliv další skupina s relevantním vyděračským potenciálem. Jediní, kdo si na vládě nemohou nic vynutit jsou živnostníci. Ti to jen ze svých daní zaplatí.
Jablíčko druhé: lékaři ukázali proč se vyděračům nejen nemá ustupovat, ale ani s nimi jednat. Jednání s vyděračem legitimizuje jeho pozici. Vinohradská nemocnice, bývalý zaměstnavatel odboráře Engela, neudělala nic jiného, než že se zachovala zodpovědně ke svým pacientům (na rozdíl od odborářů) a za lékaře, který dal výpověď, přijala nového zaměstnance. Podle názoru Engela a jeho smečky by jej teď měla vyhodit a přijmout Engela zpátky. Pokud tak neučiní, dohoda s Hegerem neplatí a lékaři opravdu odejdou. Pokud jde o výsledek tlaku ODS, nespokojené s vládní kapitulací, nechť prosím ODS tlačí dál a silněji. Je očividné, že odchod lékařů v žádnou krizi zdravotnictví nevyústí. Na jejich místa mohou přijít noví lidé ze zahraničí, náčelník generálního štábu je připravený nasadit vojenské lékaře. A navíc by byl čas řešit situaci ve zdravotnictví systémově, nikoliv tak, že se do nefungujícího systému budou sypat další a další prostředky ve víře, že to něco vyřeší.
Jablíčko třetí: lékaři mají apetit a teď i zuby. Ředitel jedné nemocnice neudělal nic jiného, než že použil Zákoník práce a jasně deklaroval, že lékaře, kteří podali výpovědi nebude automaticky přijímat na místa, z nichž odešli. Vzhledem k minulým událostem lze předpokládat, že se lékaři pokusí vynutit si výjimky ze Zákoníku práce.
Jablíčko čtvrté: lékaři všem, kteří nedisponují vyděračským potenciálem, důkladně ukazují, že některá prasata jsou si rovnější, zejména když mají čím vydírat stát, který je natolik rozbředlý, že nedokáže bránit základní zájmy svých občanů.
Vláda má asi poslední možnost, jak jasně ukázat, že nebude ustupovat vydírání. Lékaři, kteří podali výpovědi, by měli odejít. Na volném a svobodném pracovním trhu spojené Evropy se o odborníky jejich kvalit zájemci jistě poperou.   

Žádné komentáře:

Okomentovat